Wednesday 9 March 2011

mashed potato (kentang putar)


haha, mai nak share cara buat kentang putar.. this one i discover by my own.. mula2 dulu tak jadi.. tapi selepas modified beberapa kali, baru jadi.. sangat lah senang wat mashed potato ni.. kat sini saya sertakan sekali bahan2 yang diperlukan serta kosnye.. ni untuk hidangan 10 orang..

Kentang (dalam 4 kilo) - RM10.00
Lada hitam (2 sudu besar) - 30sen
Garam (secukup rasa) -free
Susu cair (stengah tin) - RM3.00 kot
Kiub ayam (1 ketol) - RM1.00

ok,

ini prosedurnya

  1. ketang tu basuh sampai bersih kotornya.
  2. kalau nak kupas pun boleh, tapi sangat buang masa.
  3. selalunya saya tak kupas pun, terus rebus dalam air 
  4. agak2 empuk tu, angkat
  5. lenyek dulu, pastu blendkan dia pakai mixer (blend betoi2, jgn berketul2)
  6. masuk balik dalam periuk
  7. masuk susu, garam n lada hitam + kiub ayam
  8. masak betul2, pastu scoopkan dia
  9. siap!
topping dia, sama saja cuma garam lebih n tambah kicap cikit untuk warna yang gelap.
sangat jimat utk seisi keluarga

setengah orang suka letak macam2 lagi. tapi ni pakej ekonomi ler.. nak sedap tambah la mayonis ke...

nak wat bisnes pun boleh ni...

apa lagi.. try ler

No comments:

Post a Comment